vrijdag 24 februari 2017

Opdracht 1 - een dagdeel uit het leven van….



Hoi lezers,


In dit bericht ga ik een stukje schrijven over een activiteit op stage.


Op elke stagedag help ik een kind met rekenen. Het is de bedoeling dat het kind aan het eind van het schooljaar de cijfers 1 tot en met 10 kan herkennen en kan toepassen. Elke maandag is het rekendag. Dit is de dag waarop we extra aandacht besteden aan het rekenen. Ik zal jullie vertellen over hoe dit in zijn werk gaat.


Ik heb een rekenactiviteit gedaan met groep 1. Naast een rekenactiviteit was dit tevens een activiteit waarbij de kinderen de kleuren en de vormen nog een keer konden oefenen.


Ik heb de kinderen uitgelegd wat we gingen doen. Ik heb met de kinderen besproken wat er in de doos zat. (hoe noem je dit? ‘’vormen’’, wat voor soorten vormen heb je?) Hierna heb ik steeds 1 vorm uit de doos gepakt. Hierbij stelde ik de volgende vragen:
  • Welke kleur heeft deze vorm.
  • Hoeveel gaatjes heeft deze vorm.
Ik had met de kinderen afgesproken dat ze hun vinger op moesten steken als ze het antwoord dachten te weten.

Dit was een van de activiteiten die ik doe op stage. Hopelijk heb ik zo een duidelijk beeld gegeven van de activiteit.

koken in een vernieuwende onderwijsstijl (opdracht 1)

Maandagochtend kwart voor 9, het weekend is weer afgelopen en we gaan weer van start. Om de week leuk te beginnen hebben wij op maandagochtend kookles, maar wat houdt een kookles in en waarom doe je dit met de kinderen? Om 9 uur zijn de kinderen op het SBO Noorderlicht hier al druk mee bezig. In onze kooklessen zijn verschillende vakken verwerkt. De kinderen oefenen hun rekenvaardigheid door te wegen en door te tellen in groepjes van 2, 3, 4 en 5. Ook leren de kinderen nieuwe begrippen zoals: ingrediënten en gevogelte. Door het lezen van een recept trainen de kinderen hun leesvaardigheid. Een stukje wereldoriëntatie zit er natuurlijk ook in. Waar komen alle producten vandaan? Door de kooklessen leren de kinderen verschillende dingen proeven en eten en leren ze het verschil tussen bewerkte en onbewerkte voedingsmiddelen.

Zo leren wij de kinderen onbewust en op een speelse wijze verschillende vakken in een les.
Vandaag is het zover, sinterklaas komt op school. De kinderen zijn er al maanden enthousiast over. Om kwart over 8 komen de eerste kinderen in hun pietenpak al binnen. Lachend en zenuwachtig rennen ze rond in de klas. Viola (de juf) en ik laten ze rondrennen en gek doen totdat de bel om half 9 gaat. De kinderen gaan snel zitten en steken bijna allemaal hun vinger op om te vertellen wat ze die ochtend in hun schoen hebben gehad. Terwijl Sophie aan het vertellen was hoe blij ze was met haar nieuwe barbiepop, komen er 3 pieten de klas binnen stormen om vervolgens heel het lokaal met pepernoten te bestrooien. De kinderen gingen door het dolle heen. Kruipend, liggend, rennend of springend probeerden ze alle pepernoten te pakken die ze konden vinden. Totdat sinterklaas binnen kwam. Alle kinderen werden gelijk rustig en keken met grote ogen naar de vriendelijke man. Hallo kinderen zei hij, en alle kinderen renden naar hem toe om hem te omhelzen. Nadat de kinderen weer rustig waren mochten ze de tekeningen en de andere knutselwerkjes waar ze al weken mee bezig waren aan sinterklaas geven. Het was een heerlijke dag.
IMG_1891 (2).JPG